Apprenticeship in Potsdam

Strip2ID and its spinoffs

Work experience report in Dutch by Karen Geuens

Al vele maanden verheugde ik me op mijn stage in Potsdam. Ik moet eerlijk bekennen dat ik pas sinds vorig jaar weet dat Potsdam überhaupt bestaat, en dat ik Duitsland vroeger maar saai vond, want het was zo dichtbij, en net als vele anderen vond ik Duits een lelijke taal. Maar sinds ik zo’n tweeënhalf jaar geleden Duits begon te leren, heb ik haar charme ontdekt, en sindsdien kan ik er niet genoeg van krijgen. Ik spreek ontzettend graag Duits, als we de naamvallen voor het gemak even vergeten. Mijn drie weken durende “avontuur” begon zaterdagmiddag in Zaventem, toen ik op het vliegtuig naar Berlin-Schönefeld stapte. Er waren berichten geweest van een staking op de luchthaven, waardoor vele vluchten afgelast werden. Met een bang hart ging ik naar de luchthaven, maar alles was oké, en na een dik uur vliegen was ik in Duitsland. Nu restte me enkel nog een rit met het openbaar vervoer (ik snap nog steeds de nood aan S-Bahnen, U-Bahnen, RE’s, bussen.. niet, maar alles werkt wel heel efficiënt) naar het “Hotel am Luisenplatz”, logischerwijze gelegen op de Luisenplatz.

Met de even efficiënte app had ik de weg opgezocht, dus weldra zou ik aankomen. Dat was buiten het feit gerekend dat er zowel in Berlijn als Potsdam een Luisenplatz bestaat, en ik was, hoe kan het ook anders, in Berlijn beland. Deze vergissing heeft me de kans gegeven te ervaren hoe vriendelijk de Berliner zijn; een vrouw vroeg spontaan of ik hulp nodig had toen ik er duidelijk verward uitzag bij een overstap, een vriendelijk koppel hielp me een nieuwe route uit te stippelen nadat ze me verteld hadden dat ik in de foute stad was en zelfs mijn koffer werd voor mij de trap opgedragen op weg naar het spoor. Toen ik na ettelijke uren in het hotel aangekomen was, was ook daar de ontvangst hartelijk, om van mijn kamer nog maar te zwijgen: ik heb een ruime kamer met aparte slaapkamer en eigen keuken en badkamer ter beschikking.

Zondag had ik nog vrij, dus daarvan heb ik geprofiteerd om de stad voor een eerste keer te verkennen. Er hangt een gezellige sfeer en de parken zijn een streling voor het oog. De Brandenburger Tor in Berlijn is iedereen wel bekend, maar in Potsdam (effectief in deelstaat Brandenburg gelegen) staat de originele poort (Duits: Tor), die ook zeker de moeite waard is. Vanaf maandag moest er gewerkt worden, of laten we het houden op observeren. Ik had nog nooit achter de receptie van een hotel gezeten, maar al het vriendelijke personeel stelde me vanaf het begin erg op mijn gemak en ook hier hangt een leuke sfeer. Ik heb nu al veel meer inzicht in het werk achter de schermen van een hotel. Ook mijn enthousiasme is er niet op achteruit gegaan. In de tweede week draai ik mee met de ontbijtploeg, dus dat wordt weer een nieuwe kans om meer bij te leren en de andere collega’s ook beter te leren kennen. Al een week bijna voorbij, de tijd vliegt, maar ik ga er zeker nog het beste uithalen en Potsdam zal me voor altijd bijblijven.

 

Coordinator's note: this KA2 project also opened doors to apprenticeships abroad thanks to the widened network of contacts. Another example is the 2016 apprenticeship by final grade tourism student Margot on the Isle of Reunion. These experiences have led to the application for an Erasmus+ KA1 project.


1 Applies to shipping within Belgium. Information about shipping policies for other countries can be found here: Payment and Delivery Information
About | Payment and Delivery Information | Privacy Policy | Sitemap
www.striptoidentity.eu is part of the KA2 Erasmus+ project application coordinated by Miniemeninstituut, Leuven (Belgium)